Veterinary clinic

Program
Veterinary clinic
Status
Finished 2022
Location
Graz, Thalerhof
Gross floor area
1380m2

Voliere

With the Thalerhof veterinary clinic in the south of Graz, the largest and most modern small animal clinic in Styria was built. The site is located in an industrial park near the airport and has a wide view of the southern railway line and the Copacabana gravel pond recreational area due to a terrain edge. During planning, high value was placed on functionality, short working distances, as well as comfort for patients, patient owners and the clinic staff. Therefore, a one-story space concept for veterinary clinics, common in Anglo-American-speaking countries, was applied. The spacious, open waiting room is lined by the outpatient clinics, which interface with the rest of the clinic via a central supply corridor. The inner rooms are naturally lit by two glazed atriums. The modern medical equipment allows X-rays, ultrasound, endoscopies, cross-sectional imaging (CT and MRI), laboratory diagnostics, oncological treatments, as well as classical and minimally invasive surgical interventions. Office and seminar rooms are located on the upper floor. The translucent façade of folded perforated sheeting envelops the entire building as well as the green open space on the roof, giving the complex its significant figure. The association of an aviary is no coincidence, but a central component of the functional and architectural program.

 
Floorplan
Floorplan
Bird cage building hybrid
Section & West Elevation
Cothes make the house
Photo @ Martin Emmerer
First animal patient
Photo @ Simon Oberhofer
Folded perforated sheet
Photo @ Simon Oberhofer
West facade
Photo @ Simon Oberhofer
South facade
Photo @ Simon Oberhofer
Future top floor extension
Rendering @ Dinko Jelecevic
Entrance hall
Rendering @ Dinko Jelecevic
Atrium zen garden
Rendering @ Dinko Jelecevic
Front side
Photo @ Simon Oberhofer
Photo @ Simon Oberhofer
Photo @ Simon Oberhofer
Photo @ Simon Oberhofer
Photo @ Simon Oberhofer
Photo @ Simon Oberhofer
Back side
Photo @ Simon Oberhofer
Back side
Photo @ Simon Oberhofer
Atrium
Photo @ Simon Oberhofer
Atrium
Photo @ Simon Oberhofer
Atrium
Photo @ Simon Oberhofer
Photo @ Simon Oberhofer
Entrance hall
Photo @ Simon Oberhofer