Ufer Park

Program
Police Department, Residential Building, Park
Gross floor area
15.000m²
Living Units
85
Status
Competition Finalist
Location
Salzburg, Austria
Year
2021

The project follows the idea of a radical opening of the area to the Franz-Hinterholzer-Kai and creates a car-free and lively park landscape that is protected from the noise of the Alpenstraße and extends all the way to the banks of the Salzach. This is achieved through the spatial interplay of two basically very different structures: on the one hand, the office building 'rooted to the ground' as an urban icon facing Alpenstraße and, on the other, the 'floating' residential building elevated on the ground floor with a striking silhouette facing the riverbank.

 
Ufer Park
Ufer Park
Painting by Franz Hinterholzer "In the Park" 1903, oil on cardboard 36,5 x 55 cm
Model
Model
Model
Model
Model